RCA (Răspundere Civilă Auto) reprezintă asigurarea prin care se asigură terții prejudiciați din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru persoanele fizice și juridice ce dețin un automobil înmatriculat în România și pentru persoanele care conduc în România un autoturism înmatriculat în străinătate, dar care nu este asigurat în țara respectivă. 

 

Cine este despăgubit în caz de accident?

RCA este o asigurare prin care se despăgubește terțul păgubit, nu asiguratul. Societatea de asigurare plătește despăgubirea pentru daunele suferite de terț din vina asiguratului. Bineînțeles, aceasta este indirect și în favoarea asiguratului, care fiind responsabil de accident, ar fi trebuit să plătească daunele.

 

Cum se primește despăgubirea?

Depinde de natura accidentului care a avut loc. În cazul în care accidentul a avut loc numai între două autovehicule și s-a soldat numai cu pagube materiale, nu este necesar ca documentele de despăgubire să fie întocmite de Poliție, ele pot fi întocmite și semnate de posesorii autovehiculelor implicate în accident. Formularul va fi apoi depus la compania de asigurări, care va elibera documentele necesare reparării autovehiculelor.

Pe ce perioadă se încheie asigurarea?

RCA se încheie în general pe o perioadă de 6 luni sau 12 luni. Se poate încheia și doar pentru 1 luna, dar numai pentru obținerea numerelor provizorii, dacă posesorului autoturismului i s-a eliberat un certificat provizoriu de circulație pentru respectivul autoturism.

 

Cum alegem o asigurare auto RCA?

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) este o asigurare de care noi nu vom beneficia direct. Doar în caz de accident din culpa noastră, persoana vătămată de noi va putea fi despăgubită pentru pagubele suferite.

Tocmai pentru că nu ne influențează direct, cel mai important factor care trebuie să ne influențeze decizia atunci când alegem o polița RCA, este tipul ofertei pe care companiile de asigurări ne-o pot face.

În prezent, companiile de asigurări încearcă să își crească portofoliul de clienți, oferind cadouri la încheierea unei polițe RCA. De la tichete de cumpărături cadou și până la asigurări de locuința cu prețuri reduse, plajă ofertelor este mare și diferă în funcție de companie.

Cu toate aceastea cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont este prețul.

 

Cum se calculează valoarea poliței RCA?

Prețul pentru o asigurare de răspundere civilă obligatorie este influențat de mai mulți factori, nu doar de capacitatea cilindrică a mașinii, cum se făcea înainte.

Anumite variabile sunt independente de acțiunile noastre (vârstă, zona geografică, stare civilă, dacă suntem persoană fizică sau juridică etc), iar anumite variabile sunt determinate direct de comportamentul nostru, cum ar fi istoricul accidentelor pe care le-am avut. Cu cât perioada în care nu am provocat accidente este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele că polița RCA să scadă.


Cum putem să ne asigurăm că avem cea mai ieftină polița RCA posibilă?

Prețurile variază de la o companie la alta, chiar dacă factorii care determină prețul sunt aceiași.

Pentru a vedea, într-un timp scurt, oferte RCA din partea a cât mai multe companii de asigurări, putem apela la un broker de asigurări unde putem găsi chiar și un calculator online al poliței.

Pe plata-rca.ro dacă ne introducem informațiile despre automobilul pe care îl deținem, informații despre datele personale și perioada pentru care vrem să fie valabilă polița RCA, putem compara prețurile pentru polițe din partea principalelor companii de asigurări.

Apelând la serviciile unui broker de asigurări nu trebuie să ne facem griji că ne va afecta prețul poliței. Comisioanele brokerului nu sunt plătite din prețul polițelor, ci de firmele de asigurări.

Dacă apelăm la serviciile unui broker de asigurări avem parte și de alte avantaje, cum ar fi posibilitatatea de a comanda asigurarea online, consultanță specializată la încheierea contractului și informare permanentă privind asigurarea de care beneficiem.

Plata RCA îți vine în ajutor pentru a găsi un RCA Ieftin.

Nu ai timp să completezi?
Lasă-ne telefonul sau email-ul și te contactăm noi *
Noutăți
Îți expiră RCA-ul?
Spune când și te anunțăm noi care este cel mai bun preț RCA.