Polita RCA ar putea fi platita lunar catre asigurat, potrivit unui proiect de lege aflat in Parlamen
Categorie : Articole Asigurari | Data : 05-04-2016
Sunt anuntate schimbari majore in sistemul de asigurari RCA, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a realizat un amplu proiect de lege in acest sens. Astfel, soferul ar putea fi nevoit sa plateasca o fransiza pentru asigurarea RCA, să-si primeasca banii pentru reparaţii prin decontare directă de la compania la care a încheiat poliţa, dar şi să plăteasca valoarea primei în rate lunare.
Introducerea obligatorie a sistemului de decontare directa reprezinta una dintre cele mai importante noutati ale acestui proiect legislativ. Astfel, soferul care a suferit dauna va fi despăgubit de compania la care a încheiat asigurarea, regula aplicandu-se doar pentru daunele materiale, fiind excluse daunele morale ori pentru vatamarile corporale. Insa, pe de alta parte, se vorbeste si despre introducerea unei fransize prin care şoferul să-şi asume o parte din daună, scopul declarat fiind acela ca asiguratorii să micşoreze preţul poliţelor.
Sunt specialisti care atrag atentia insa ca legea nu corespunde directivelor europene daca se va aplica concomitent cu decontarea directa. Modul de aplicare sau valoarea fransizei nu au fost mentionate in proiectul de lege.
Se mai specifica in proiectul de lege faptul ca plata poliţei va putea fi efectuata inclusiv în rate, astfel că şoferul isi va putea achita poliţa RCA lunar, daca asa doreste. Orice poliţă RCA se va face prin încheierea unui contract pe un an între cele două părţi, iar in cadrul contractului cele două părţi vor putea stabili ca plata poliţei să se facă inclusiv în rate lunare. In conditiile in care soferul vrea sa schimbe firma de asigurare va trebui sa depuna o cerere cu cel putin 30 de zile înainte de data expirării contractului. Facem mentiunea ca, daca soferul nu recurge la schimbarea firmei de asigurari, contractul se va prelungi automat in fiecare an.
Proiectul mai prevede printre altele sicreşterea despăgubirilor maxime pentru daune materiale de la 1.000.000 de euro la 1.220.000 de euro, iar pentru daune morale şi vătămări corporale de la 5.000.000 de euro la 6.070.000 de euro.
Proiectul de modificare a legii RCA a fost transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) catre Parlament.