Un nou semnal de alarma pentru cei care nu si-au asigurat locuintele
Categorie : Actualitate | Data : 28-11-2014
Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter produs sambata seara in zona Vrancea reprezinta dinnou un semnal de alarma pentru cei aproximativ 4 milioane detinatori de locuinte din Romania care nu sunt asigurati printr-o polita obligatorie sau facultativa.
Acesta a fost cel mai mare cutremur ca magnitudine produs in ultimii 19 ani in Romania. Numarul redus al politelor de asigurare arata o constientizare redusa a riscurilor si lipsa unei aplicari ferme a legii , tinand cont de faptul ca mai putin de 20% dintre locuinte sunt asigurate prin polite obligatorii. Aspectul pozitiv il reprezinta numarul politelor obligatorii incheiate in acest an, de trei ori mai mare decat anul trecut.
Potrivit studiilor de specialitate , un cutremur puternic ar produce daune acoperite de catre asiguratori in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, Romania fiind cea mai expusa tara din Uniunea Europeana la riscul de cutremur.
PAID , compania care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor , avea in portofoliu la finalul lunii octombrie 1,54 milioane de polite . Politele obligatorii acopera pagubele produse de cutremure, inundatii si alunecari de teren produse din cause naturale si numai in limita a 10.000, respective 20.000 euro. Amenda pentru cei care nu isi incheie polita de asigurare obligatorie este de pana la 500 de lei, iar in cazul in care acestia sunt victimele unuia dintre cele trei riscuri cuprinse in asigurare nu vor primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea locuintelor.
Pe langa politele obligatorii exista aproximativ 3 milioane de polite facultative. Asigurarea facultativa poate cuprinde o gama larga de riscuri in functie de optiunile clientului, iar suma asigurata in acest caz este chiar valoarea reala a locuintei.