Importanta educatiei consumatorului pietei de asigurari
Categorie : Actualitate | Data : 03-07-2014
Asa cum este si firesc , consumatorii se afla in centrul preocuparilor industriei de asigurari, atentia acordata clientilor fiind la fel de importanta atat din partea institutiilor statului (Autoritatea de Supraveghere Finaciara ASF) cat si a asiguratorilor .
Unul dintre aspectele importante ce trebuie avute in vedere este echilibrul dintre protectia consumatorilor si responzabilizarea acestora. Cadrul legislativ trebuie sa inlesneasca apropierea consumatorilor de rolul lor principal , achizionarea produselor de asigurare, dar si de propria resonsabilitate in acest proces.
Clientii trebuie sa fie constienti de riscurile la care sunt expusi si care sunt consecintele care pot aparea in cazul in care nu se asigura . Pentru acest lucru toate entitatile implicate in piata de asigurari, de la ASF, asiguratori , agenti de asigurare, brokeri, ar trebui sa fie implicate pentru a creste gradul de cunoastere al consumatorilor si lucru la fel de important ar trebui sa colaboreze pentru simplificarea informatiilor pre-contractuale oferite clientilor si pentru simplificarea produselor vandute.
Un alt factor important este reprezentat de gradul de educatie al clientilor, avand in vedere ca exista o limita pana la care poti simplifica informatia , dupa care devine necesar sa fie lucrat la nivelul educatiei financiare a consumatorilor. Aceasta putandu-se realize doar printr-un parteneriat intr emediul public si cel privat.
Consumatorii trebuie sa inteleaga anumite aspecte cum ar fi acela ca agentul de asigurare reprezinta compania de asigurare si nu clientul , ca brokerul de asigurare are rolul principal de a fi reprezentatul clientului in fata asiguratorilor si ca la radul lui acesta are fata de client niste obligatii si implicit raspunderi.
Ca o concluzie supravegherea pietei de asigurari si protectia consumatorilor reprezinta doua elemente puternic interconectate, care se influenteaza reciproc. Altfel spus , consumatorii trebuie tratati corect, atat companiile de asigurare cat si clientii trebuie sa-si indeplineasca obligatiile , iar autoritatile de supraveghere trebuie sa se asigure ca sistemul functioneaza corect.