Vanzarile prin intermediul brokerilor in industria de asigurari au depasit pragul de 50 de procent
Categorie : Actualitate | Data : 23-06-2014
Conform datelor anuntate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa primele 3 luni ale acestui an, in piata asigurarilor , companiile de brokeraj in asigurari au intermediat polite in valoare de peste un milliard de lei , ajungad astfel la un procent de 55% din totalul vanzarilor inregistrate in piata de profil.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent, gradul de intermediere in asigurari a aurcat cu 10 puncte procentuale .
Criza a facut ca afacerile clientilor asiguratorilor sa scada atat prin restrangerea activitatii in sine cat si prin decizia acestora de a nu mai cumpara protectie la fel ca in perioada de dinainte de criza.
Datorita perioadei grele traversate in industria de asigurari au avut loc numeroase restructurari in interiorul companiilor de asigurare , multe canale de distributie au fost desfiintate si multi angajati au fost nevoiti sa- si paraseasca locurile de munca, o mare parte dintre acestia migrand catre companiile de brokeraj.
Pe de alta parte multi clienti au realizat ca apeland la o companie de brokeraj exista mai mule avantaje si au renuntat sa mearga direct la un asigurator . Printre avantajele apelarii la serviciile unui broker numarandu-se primirea unei oferte comparative de la mai multe companii de asigurare atat din punct de vedere riscuri , dar si din punct de vedere pret .
Un lucru intersant este ca Romania se numara printre tarile din Europa cu cele mai mari ponderi ale vanzarilor prin brokeri. Marea Britanie, Irlanda si Belgia sunt tari cu traditie in aceasta zona, au o piata matura si inregistreaza o pondere mai mare a intermediarilor , de peste 50% , in timp ce tari ca Italia, Spania, Germania, Turcia, inregistreaza vanzari mai mari prin canalele de distributie directe (vanzari directe si agenti proprii).
In Romania companiile de brokeraj intermediaza in special polite de asigurari generale (non-viata ) in timp ce politele de viata in marea lor majoritate sunt vandute prin agenti. Daca pe segmentul non-viata brokerii intermediaza mai mult de 50% din piata, pe segmentul asigurari de viata , acestia intermediaza sub 10% din totalul primelor subscrise.