Normele privind asigurarea obligatorie a locuintelor au fost adoptate
Autoritatea de Supraveghere financiara (ASF) a adoptat noile norme privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, vom putea incheia polita PAD la orice companie PAID sau asigurator care are protocol de colaborare cu Pool-ul.
ASF a facut publice noile norme adoptate pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. Conform acestora, vom putea achizitiona politele pentru asigurarea obligatorie de la orice companie de asigurari, indiferent daca face sau nu parte din PAID, singura conditie fiind ca acestea sa aiba incheiate colaborari cu Pool-ul.
Costurile pentru asigurarile obligatorii de locuinte raman neschimbate, de 10 euro si 20 de euro pe an, in functie de tipul constructiei, si asigura despagubiri in valoare de 10 000 si respectiv 20 000 euro.
"Subscrierea va fi mai usoara si va ajuta la cresterea gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania. Pentru ca asiguratii sa aiba certitudinea ca polita este emisa in conditiile legii, ASF a elaborat un certificat de asigurare care dovedeste subscrierea acestei polite si mentioneaza pretul exact", se arata intr-un document publicat pe site-ul ASF.
Daca dorim o asigurare de valoare mai mare pentru locuinta, putem incheia si una facultativa care sa vina in completarea celei obligatorii si care acopera eventualele incidente care pot duce la pagube materiale.
Fiecare proprietar din Romaniaeste obligat sa isi asigure locuinta conform legii 260/2008. Anul acesta ASF a inceput un proiect de consultare a pietei la nivelul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si a adoptat luna aceasta noile norme de aplicare. Odata cu publicarea lor se va permite vanzarea de polite obligatorii de catre toate societatile de asigurare membru PAID si a celor care au incheiat protocoale de parteneriate cu PAID.
Conform statisticilor, in taranoastra exista 8,5 milioane de locuinte si la finalul lui 2012, 43% dintre acestea erau asigurate desi cu un an in urma, gradul de acoperire al asigurarilor ajunsese la 60%.
Modificarile legislative care au generat confuzii au dus la scaderea numarului de polite in 2012, iar 1,3 milioane de proprietar nu si-au reinnoit asigurarea.
Nu ai timp să completezi?
Lasă-ne telefonul sau email-ul și te contactăm noi *