Cum se asigura asiguratorii si cine investeste cel mai mult in servicii de reasigurare
Trei indicatori sunt importanti pentru gradul de siguranta al companiilor de asigurare: rezervele, reasigurarea si nivelul de lichiditati disponibil. In urma analizei acestor indicatori, Capital a realizat topul celor mai siguri asiguratori din Romania.
Societatile de asigurare apeleaza la servicii de reasigurare pentru a beneficia de protectie in cazul in care intervin situatii de urgenta in urma carora este necesar sa plateasca valori mari pentru despagubiri.
In urma analizei a reiesit ca societatile de asigurari care investesc cel mai mult in reasigurare sunt cele care vand in principal polite auto si pentru locuinte.
Anul 2012 marcheaza un an de maturitate pentru companiile de asigurari, care au ales sa se protejeze mai mult decat in anii anteriori. Acestea au achizitionat mai multa reasigure si si-au marit rezervele. Daca in 2011, primele cedate in reasigurare au fost de 20%, anul trecut acestea au crescut la peste 26%.
Compania care a investit cel mai mult in reasigurare a fost Uniqua Asigurari care a cedat aproape jumatate din primele brute. Omniasig pe de alta parte a ramas constantaachizitionand reasigurare in acelasi procentaj ca in 2011.
Cea mai mare crestere a fost inregistrata de Astra Asigurari. Compania care a fost liderul pietei in ceea ce priveste primele brute subscrise in perioada 2010 – 2012, a ales sa cedeze 29% din valoarea primelor, in reasigurare.
Nivelul rezervelor, ca pondere în totalul primelor brute subscrise, nu diferă foarte mult în cazul celor mai importante zece societăţi de asigurare din România.
Este important ca tipul activelor cu care sunt acoperite rezervele sa fie cash sau active care pot fi transformate usor in lichiditati, daca compania de asigurati este nevoita sa plateasca rapid sume mari de despagubiri.
In 2012, doar circa 11% din rezerve erau acoperite cu cash. Carpatica si Chartis sunt companiile de asigurari care au cel mai mare procent de rezerve cash, 25% si respectiv 19%, restul companiilor situandu-se cu valori sub 10%.