Cum arata pachetul de baza al serviciilor medicale
Ministerul Sanatatii a formulat propunerea pentru definirea serviciilor medicale de baza. Acest proiect de lege a fost indelung asteptat de catre asiguratori si a reprezentat una din prioritatile reformei sistemului sanitar. Prin schimbarile care vor urma se doreste extinderea accesului populatiei la serviciile sanitare de baza, atat pentru asigurati cat si persoanele neasigurate, dar si sa se puna accent pe preventie.
Proiectul de lege a intrat in dezbatere publica pentru urmatoarele 30 de zile iar pentru definitivarea lui este nevoie sa se elaboreze pachetele de asigurari facultative suplimentare si complementare de sanatate, pe care le ofera companiile de asigurari private.
"Dincolo de faptul ca este mai ieftin sa previi decat sa tratezi, preventia este o investitie in individ si in dezvoltarea unei societati. Practic, obiectivul nostru este ca cetateanul sa nu ajunga pacient", au declarat reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Toti cetatenii, chiar daca nu sunt asigurati, vor avea acces la urmatoarele servicii medicale care fac parte din pachetul de baza
Servicii preventive:
Servicii pentru evaluarea riscurilor de boala si servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri; serviciile vor fi oferite atat de catre medicul de familie si de asistentii medicali.
Servicii de urgenta:
Toate serviciile de urgenta vor avea o crestere a acoperirii dar si a calitatii pentru cele din cadrul ambulantei, SMURD, Centrele de Permanenta si al Unitatilor – Compartimentele de Primiri de Urgenta.
Programe de sanatate:
Principalele probleme de sanatate: cancer, diabet, boli cardiovasculare/neurovasculare, transplant, boli rare etc vor fi asigurate in totalitate.
Medicul de familie:
Acesta va avea un rol important in furnizarea serviciilor din pachetul de baza. Va creste numarul, tipul si calitatea serviciilor oferite de medicul de familie, care va avea o finantare adecvata dar si o responsabilitate mai mare.
Ambulatoriu de specialitate:
Acest serviciu va prelua treptat o mare parte din serviciile medicale furnizate acum in spitale.
Spital:
Se vor eficientiza serviciile oferite de spitale. Serviciile care vor putea fi oferite ambulatoriu, vor fi eliminate din spitale.
Serviciile de preventie urgenta si cele din programele de sanatate vor fi incluse in pachetul de baza. Ulterior se vor defini tipurile de servicii de sanatate care vor fi furnizate in cadrul celorlalte domenii de asistenta medicala (spital, ambulatoriu de specialitate, medicina primara etc).
Pana acum trecerea de la sistemul de asigurari de sanatate de stat la cel privat a fost impiedicat de catre lipsa unui pachet de servicii medicale de baza. Definirea acestui pachet este un pas fundamental pentru reforma sanatatii.
Fiecare angajat contribuie cu 10,7% din salariu pentru sanatate.