Doar 0,6% din romanii care au asigurare de sanatate, detin si Cardul European de sanatate
Categorie : Actualitate | Data : 25-07-2013
Desi Cardul European de Sanatate este gratuit si ne ofera asigurare in toate tarile membre ale Uniunii Europene, doar 0,6% dintre romanii care detin o asigurare de sanatate, detin si acest card. Acesta este cel mai scazut procent din Europa. In Italia, toti cei care au asigurare de sanatate detin si Cardul European.Dar Italia nu este singura taradin Europa unde procentul celor care detin un Card European de Sanatate este foarte mare. In Cehia si Austria, 96% din persoanele asigurate detin un astfel de card, iar in Slovacia procentul lor este de 35%.
Printre tarile cu cei mai putini asigurati care detin Cardul European, se numara Polonia cu un procent de 3,9% Bulgaria cu 3,6% si Romania cu 0,6%.
La nivel European 190 de milioane de persoane detin un card European de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Acesta le permite accesul la ingrijiri medicale de urgenta, indiferent in ce taradin UE s-ar afla.
Numarul celor care detin un acest card, creste de la an la an. In 2012 au fost cu 15 milioane mai multi europeni care detineau CEASS, fata de 2011.
"Cardul european de asigurari sociale de sanatate este un adevarat succes, avand in vedere ca doi europeni din cinci detin un card cu ajutorul caruia pot sa economiseasca timp si bani in cazul in care se imbolnavesc sau se ranesc in timpul unei calatorii in strainatate. In cea mai mare parte a timpului, CEASS functioneaza fara probleme. Cu toate acestea, in cazul in care un stat membru nu isi indeplineste obligatiile prevazute de legislatia UE si refuza recunoasterea cardului, Comisia va lua masuri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni", a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Ce asigurari avem cu Cardul European de Sanatate?
Cardul European de Sanatate se elibereaza gratuit de catre furnizorul national de servicii de asigurari de sanatate din tarade origine si ofera accesul la tratamente de urgente in cadrul sistemului public de sanatate al tarii gazda.
Spitalele care asigura servicii de sanatate publica recunosc CEASS dar nu pot oferi tratamente planificate. Pentru situatiile de urgenta, daca prezentam Cardul European de Sanatate vom primi asistenta medicala iar costurile sunt rambursate la intoarcerea in tara.
Daca cardul de sanatate nu este acceptat trebuie sa contactam la autoritatea de sanatate relevanta in tarain care ne aflam, iar daca problema nu este solutionata ne putem adresa autoritatilor din domeniul sanatatii din tarade origine.
Pentru toate tarile membre care nu aplica legislatia UE privind utilizarea CEASS vor fi initiate proceduri privind incalcarea dreptului UE.