Care sunt principalele riscuri la care sunt expuse companiile de asigurari
Numarul mare de reglementari noi introduse atat la atat la nivel international cat si local, reprezinta in prezent cel mai mare risc pentru companiile de asigurari, acesta este rezultatul ultimului raport “Insurance Banana Skins” care analizeaza cele mai mari riscuri ale asiguratorilor.
Analizele arata ca reglementarile noi care vizeaza solvabilitatea si practicile de afaceri pot coplesi industria din cauza costurilor si a problemelor de conformitate.
Sondajul a fost facut pe 662 de persoane care activeaza in sectorul asigurarilor din 54 de tari. Acestia au primit intrebari care urmareau sa descopere riscurile mari care se preconizeaza pentru urmatorii 2 – 3 ani.
In piete importante din lume, ca America de Nord, Europa si Orientul indepartat, principalul risc indentificat este reprezentat de reglementarile legislative, iar acest lucru se intampla pentru al doilea an consecutiv.
“Este ironic faptul ca cele mai mari riscuri ale industriei vin din partea reglementarilor, cele care sunt menite sa reduca riscurile, intr-o perioada in care conditiile de operare si de garantare sunt, de asemenea, foarte dificile. Nu este surprinzator faptul ca aceste presiuni sunt reflectate intr-o preocupare crescuta fata de abilitatea managementului de a le gestiona”, a declarat David Lascelles, editorul raportului.
Practicile de afaceri reprezinta un alt risc important pentru piata asigurarilor, o zona care este de multe ori direct influentata de reglementari. Pentru a combate aceasta problema companiile au implementat masuri care aveau ca scop punerea in ordine a practicilor negative, ca vanzarile incorecte. Cu toate acestea, practicile de afaceri sunt afectate in continuare de riscuri, mai ales in aceasta perioada cand este instaurat stresul economic iar presiunea pentru a creste vanzarile este prezenta in mod constant.
Starea de incertitudine a pietelor financiare cat si starea economiei mondiale, reprezinta deasemenea riscuri pentru companiile de asigurari. Alte riscuri importante pentru asiguratori sunt reprezentate de ratele scazute ale dobanzilor si competitia acerba sau mostenirea produselor cu beneficii definite dar care greu pot fi finantate la un nivel profitabil. Toate acestea atrag si alte riscuri precum calitatea managementului sau managementul riscurilor
Din cauza frecventei crescute a catastrofelor naturale, politele care le acopera reprezinta si ele riscuri pentru asiguratori. Tarile cele mai afectate de acest risc sunt Noua Zeelanda si Australia.
In prezent, companiile care vand asigurari de viata au in vizor impactul ratelor scazute ale dobanzilor asupra randamentului investitiilor. Pe de alta parte, sectorul asigurarilor non-viata se concentreaza pe excesul de capacitate, preturile competitive si pe impactul revendicarilor in caz de catastrofa.
In Romaniaasiguratorii au fost afectati de competitia intensa care s-a dus in principal pe prêt si nu pe calitatea serviciilor, de profitabilitatea scazuta si de pierderile mari din produsele care au daunabilitate mare, ca politele RCA.
„Este nevoie de o intarire a politicii de management al riscului si de imbunatatirea eficientei operationale pentru a putea traversa aceasta perioada si a reveni la o crestere durabila”, a declarat Paul Facer, Partener de Audit pentru Sectorul Financiar, PwC Romania.
Sondajul Insurance Banana Skins a fost derulat in perioada martie-aprilie 2013 si se bazeaza pe 662 de raspunsuri din 54 de tari.: 35% dintre companii faceau parte din sectorul non-viata, 26% din sectorul asigurarilor de viata , 7% din reasigurare , 6% brokeri si 26% observatori.