Se consolideaza prea putine cladiri in Bucuresti. Solutia pentru locuitori ramane asigurarea de locu
Categorie : Actualitate | Data : 22-06-2013
Mai putin de 30 de cladiri au fost consolidate in Bucuresti, in ultimii 5 ani. Lipsa fondurilor a facut ca la momentul actual, inca 359 de cladiri sa aiba nevoie de consolidare pentru a prezenta siguranta pentru locuitorii lor.
"Sunt si eu jenat daca in 5 ani de mandat nu am putut sa facem decat aproape 30 de cladiri, sunt 30 de cladiri importante in Bucuresti. As fi dorit sa se petreaca cat mai rapid acest proces. Am invitat din nou profesori de seismologie pentru a putea construi aceasta harta ca sa stim la ce sa ne asteptam", a declarat Primarul Capitalei Sorin OPRESCU.
Partea legislativa ingreuneaza si ea actiunile de consolidare. Conform legilor in vigoare, daca o singura persoana din bloc nu semneaza ca este de acord cu lucrarile de consolidare, acestea nu pot incepe.
In prezent 190 de cladiri din Capitala sunt considerate pericol public in caz de cutremur, conform listei facute de municipalitatea Bucurestiului care a actualizat lista cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic, adaugand imobilele care au spatii publice mai mari de 50 metri patrati.
In afara de cladirile declarate pericol public, mai exista 184 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, 302 imobile in clasa a IIa de risc, 74 in clasa a IIa si 6 in clasa a IV-a.
Toate aceste cladiri prezinta pericol fie de a se prabusi in caz de cutremur, fie de a suferi grave avarii. Riscul este crescut si din cauza ca tara noastra este una din tarile europene cele mai expuse la risc de cutremur, pe locul 3 pe continent, dupa Cipru si Grecia.
Conform estimarilor, in cazul unui cutremur de 7 grade Richter, nu doar cladirile listate de municipalitate ar fi afectate. Analizele arata ca peste 35 000 de cladiri ar putea fi distruse sau afectate, iar numarul victimelor ar putea ajunge la 500 000.
Ca masura de protectie impotriva calamitatilor naturale, populatia trebuie sa isi incheie o asigurare de locuinta. Asigurarea de baza este obligatori si ofera despagubiri pentru principalele dezastre care pot afecta tara noastra: cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Polita este de 10 sau 20 euro pe an si ofera despagubiri de 10 000 si respectiv 20 000 euro, in functie de cotizatia anuala. In primavara aceasta, 335.500 de polite obligatorii erau in vigoare, in scadere cu peste 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.