In Romania exista 4,6 milioane de masini inmatriculate. Acest lucru inseamna 4,6 milioane de masini care au nevoie de polite RCA. Desi in urma cu cativa ani, companiile de asigurari se luptau pentru a castiga o cota de piata cat mai mare, in prezent, pretul mic al politelor si daunele mari fac ca asiguratorii sa inceapa retragerea din sectorul asigurarilor auto obligatorii.
“Reglementarea despagubirilor vatamarilor corporale devine prioritara pentru linia RCA; in caz contrar, gradul de penetrare a acestor poliţe se va reduce”,spunea recent Adrian Marin, CEO al Generali Asigurari.
In ciuda faptului ca polita RCA este obligatorie, la sfarsitul lunii martie 2013, doar 3,83 milioane de masini, adica 82% din totalul autoturismelor inmatriculate in Romania, erau asigurate RCA.
Acest numar este cel mai mic din ultimii 5 ani, cu 100.000 mai mic decat in aceeasi perioada a anului 2012 si cu 700.000 mai mic decat la sfarsitul anului 2011.
In ultimul timp sumele acordate de instante pentru victimele rutiere au crescut exponential. Din aceasta cauza, la care se adauga numarul mare de accidente si scaderea continua a pretului pe polita, a facut ca unele din cele mai mari companii de asigurari sa nu mai acorde interes acestei piete, ba chiar sa inceapa o selectie atenta a clientilor. Pentru prima oara, in Romania, companiile incep sa isi aleaga clientii si nu invers.
“Noi nu ne mai propunem sa crestem pe RCA. De fapt am ramas la acelasi nivel de prime dar avem o reducere cu 10% a numarului de clienţi datorita segmentarii si datorita cresterii de preţuri. Avem o segmentare foarte detaliata, ne calculam riscurile si stabilim bonusuri si malusuri foarte atent”,spune Iulius Alin Bucsa, presedintele Astra Asigurari
Din aceleasi motive, multe companii de asigurari aleg sa nu mai activeze pe piata din Romania.
„Principalele motive pentru care o parte dintre reasiguratori isi reduc prezenta sau parasesc de tot piata din Romania sunt: a) inrautatirea rezultatelor din portofoliile RCA, cauzata de competitia acerba, sume mari de despagubire acordate pentru daune morale si retentii mici ale companiilor de asigurari, b) convingerea ca programele din Romania de protectie impotriva riscurilor catastrofale nu sunt la fel de bine cotate ca alte programe catastrofale disponibile pe pietele internationale, c) ingrijorare privind ratele pe property, d) remarcarea unei cresteri a pierderilor pe property “,comenteaza Guy Hudson, partener la JLt Re.
La finalul anului 2012, asiguratorii aveau blocaţi peste 1,3 miliarde de lei din daune morale.