Taxe mai mari pentru cei care au mai multe proprietati
Categorie : Actualitate | Data : 24-09-2012
Ministerul de Finante urmareste ca in viitor sa aplice impozite mai mari pentru persoanele care au mai multe proprietati. Astfel, se va pune accent pe principiul solidaritatii, care presupune taxe mai mari pentru cei cu proprietati multiple, fara sa afecteze cetateanul mediu, a declarat Liviu Voinea, secretar de stat al Ministerului de Finante.
"Vrem sa fie mai pregnant principiul solidaritatii, adica impozitez mai puternic stocul de bogatie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, il las 16%, dar il impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietati, fara sa fie afectat cetateanul mediu, care are in proprietate, de regula, 60 de metri patrati", a explicat Voinea.
Acesta a mai declarat ca va vizita Suedia pentru a prelua normele de aplicare modului de plata a TVA-ului la incasare. Cu aceasta ocazie va analiza si sistemul suedez de taxare a proprietatii.
"Noi avem deja in lucru (impozitarea si mai mare pentru proprietati multiple), dar Suedia este cunoscuta pentru taxarea severa a celor cu mai multe proprietati", a spus Voinea.
Codul Fiscal prevede ca persoanele fizice care au doua sau mai multe cladiri in proprietate datoreaza un impozit care se aplica in felul urmator: cu o majorare de 65% pentru cea de-a doua cladire, cu 150% pentru cea de-a treia si cu 300% pentru urmatoarele.
Impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care au fost dobandite proprietatile.
Se schimba situatia juridica a caselor mostenite
Desi in prezent casele mostenite nu sunt tratate ca a doua locuinta, in viitor cei care mostenesc case si detin deja o proprietate, vor suporta taxarea multipla a proprietatilor.
"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mare decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. Inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi",a explicat Voinea.