Ordinul CSA care prevedea incheirea de polite obligatorii si pentru locuintele care aveau asigurari
Categorie : Actualitate | Data : 20-09-2012
Decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva. CSA are la dispozitie 5 zile pentru a face recurs, si momentan acestia nu au facut nicio declaratie privind actiunile lor viitoare.
"Admite in parte cererea. Suspenda executarea Ordinului CSA 15/2012 si a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, numai in ceea ce priveste efectele articolului 7 din Norme. Ia act ca s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare", potrivit informatiilor publicate pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti.
Asigurarile Obligatorii de Locuinte ofera despagubiri doar pentru riscurile de inundatii, alunecari de teren si cutremur si sunt vandute de catre cei 13 asiguratori membrii ai PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale: ABC Asigurari, Ardaf, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali, Grawe Romania, Groupama, Platinum Romania si Uniqa. Politele sunt in valoare de 10 sau 20 de euro pe an si ofera despagubiri pana in limita a 10.000 si respectiv 20.000 de euro. Pana de curand, cei care detineau o asigurare facultativa nu erau nevoiti sa incheie si o asigurare obligatorie.
Dar, deoarece numarul de polite obligatorii a scazut semnificativ, Consiliul CSA a adoptat, in data de 8 august a.c., noi modificari ale Legii nr. 260/2008. Astfel a aparut articolul 7 din Ordinul CSA 15/2012 care prevedea ca de la 1 septembrie a.c. toate companiile de asigurare autorizare sa subscrie riscuri de catastrofa naturala, sa poata incheia asigurari facultative doar pentru sume care exced celor acoperite de polita obligatorie (10.000 sau 20.000 de euro).
Noile masuri au fost adoptate de CSA deoarece PAID ajunsese la o limita minima de suportabilitate pentru continuarea activitatii, dupa ce la finalul lunii iulie, numarul politelor PAD s-a injumatatit, ajungand la 246.000.
In curand, mai multe informatii despre pozitia oficiala a CSA.