Ce este CASCO?

Polița auto CASCO protejează posesorii de autovehicule pentru consecințele financiare ce decurg în urma situațiilor specificate în polița de asigurare, de obicei din cauza furtului sau avariilor accidentale, indiferent cine este responsabil de producerea acestora. De regulă se asigură doar autoturismele înmatriculate legal în România. Polița este valabilă numai pe perioada înmatriculării autoturismului în România, radierea sau expirarea înmatriculării duc automat la expirarea anticipată a asigurării. Pot fi asigurare: autovehiculele, rulote, remorcile și semiremorcile care au inspecția tehnică valabilă.

Asigurararea CASCO nu este obligatorie și nu ține locul asigurării auto obligatorii RCA. Mașina se asigură la o valoare stabilită de asigurător, cât mai apropiată de valoarea reală a mașinii, luând în considerare valoarea acesteia la km 0 și gradul ei de uzură. Asigurătorul își asumă obligația ca în cazul producerii de daune să aducă autoturismul în starea de dinaintea evenimentului, fie că este necesară repararea sau înlocuirea unor piese. Din această cauză,  majoritatea asiguratorilor oferă această asigurare doar mașinilor cu vârste între 0-8 ani. Anumiți asiguratori oferă polițe CASCO și pentru mașini cu vârstă până la 12 ani sau mașinilor de colecție.

 

Tipurile de asigurări CASCO

Polițele diferă în funcție de riscurile acoperite și de asigurători. Unii asigurători oferă asigurare pentru avarie parțială, avarie totală, furtul parțial sau furtul total.

Contractul la baza asigurării se încheie între asigurator și asigurat. Autovehiculul se asigură la valoarea reală din ziua semnării contractului, iar asiguratul va plăti o sumă de bani. Polița va include raportul de inspecție al autovehicului făcut de un reprezentant al asiguratorului, o anexă și o declarație în scris a asiguratului. În raportul de inspecție se notează eventualele îmbunătățiri ale autovehicului și modificările lui (dacă există), daunele existente pentru a nu fi despăgubite la un eventual accident, fotografii ale mașinii la momentul încheierii poliței. La încheierea poliței, majoritatea asigurătorilor discuta și franciză, care este partea din despăgubire care va fi suportată de către asigurat! Aceasta poate să fie suma fixă sau procent din despăgubire în funcție de tipul riscului: avarie parțială, totală, furt parțial sau total.

 

Riscurile asigurate cu polița CASCO sunt de două tipuri: avarii sau furt

1.     În cazul avariilor autovehicului poate să fie asigurat pentru avarie parțială sau totală:

  • acțiuni răuvoitoare ale părților: vandalism
  • incidente naturale: incendiu, trăsnet, grindină, cutremure, avalanșe de zăpadă, alunecări de teren
  • incidente cauzate întâmplător: căderea unor corpuri pe mașină, explozii
  • accidente: ciocnici, răsturnări, derapări, zgarieri, căderi în apă, căderi în prăpastie

 

2.     În cazul furtului, autovehiculul poate să fie asigurat pentru furt parțial sau total:

  • furtul autovehiculului
  • furtul unor părți componente ale acestuia și a pagubelor produse autovehicului în timpul furtului acestuia sau a tentativei de furt: încuietori stricate, zgârieturi,  inclocuirea cheilor, geamuri sparte

Cum beneficiați de CASCO

Orice incident sau accident în care este implicat autoturismul trebuie declarat la poliție. Se recomandă să sunați imediat și asiguratorul pentru a lua la cunoștiință și pentru a afla următorii pași. În cazul în care accidentul are autor necunoscut va fi nevoie de autorizația de reparație emisă de poliție. Dacă accidentul are autor cunoscut, se va folosi procesul verbal unde apare persoana vinovată. Pe urmă, urmează să va deplasați la sediul asiguratorului pentru a se constata pagubele și la service pentru a repara mașina. Anumite service-uri nu acceptă toate firmele de asigurări la plata, deci e bine să întrebați înainte.

 

Prețul asigurării CASCO depinde de situația în care se găsește autoturismul. Prețul este mai mic, dacă:

  • nu ați fost implicat în accidente în anul precedent achiziționării poliței
  • autoturismul este nou și dotat cu sisteme de securitate (ex: alarmă anti-furt, senzori de parcare, senzori de securitate pentru șoc/vibrații, închideri centralizate etc)
  • sunteți persoană fizică
  • nu aveți un automobil de lux, care are un grad mai ridicat de risc pentru asigurator

 

Însă, cele mai avantajoase prețuri le puteți obține pentru pachetele CASCO - RCA.

Contactează-ne

Nu ai timp să completezi?
Lasă-ne telefonul sau email-ul și te contactăm noi *
Noutăți
Îți expiră RCA-ul?
Spune când și te anunțăm noi care este cel mai bun preț RCA.